Kattennagels verzorgen: tips en handleiding

Kattennagels zijn een belangrijk onderdeel van de kat. Ze worden gebruikt om te klimmen, te krabben en om zich te verdedigen. Het is daarom belangrijk om de nagels van je kat goed te verzorgen.

Hoe vaak moet je kattennagels knippen?

De frequentie waarmee je de nagels van je kat moet knippen, hangt af van een aantal factoren, zoals de leeftijd van je kat, het soort kattenbak dat je hebt en of je kat veel naar buiten gaat. Binnenkatten hebben vaker last van te lange nagels dan buitenkatten. Dit komt omdat binnenkatten minder mogelijkheden hebben om hun nagels af te slijten op natuurlijke wijze.
Als je kat binnen leeft, is het raadzaam om de nagels ongeveer elke twee weken te knippen. Als je kat buiten leeft, is het vaak voldoende om de nagels eens per maand te knippen.

Hoe knip je kattennagels?

Om de nagels van je kat te knippen, heb je een speciale nagelknipper voor katten nodig. Deze knipper heeft een scherpe, gebogen snede die de nagel in één keer afsnijdt.
Voordat je begint met knippen, is het belangrijk om je kat rustig te maken. Je kunt dit doen door hem of haar te knuffelen of te aaien. Pak daarna de poot van je kat vast en druk zachtjes op het kussentje onder de nagel. Hierdoor komt de nagel uit de nagelzak.

Knip de nagel nu voorzichtig af. Let op dat je niet in het roze gedeelte van de nagel knipt, want dit is het levende deel van de nagel. Als je in het levende deel knipt, kan dit bloeden en pijnlijk zijn voor je kat.
Als je per ongeluk in het levende deel van de nagel hebt geknipt, stop dan met knippen en druk op de wond met een wattenstaafje met wat bloedstelpend middel.

Tips voor het knippen van kattennagels

  • Begin met het knippen van de nagels van je kat als hij of zij nog jong is. Zo went je kat er al jong aan en is het later gemakkelijker.
  • Als je kat niet gewend is aan het knippen van zijn of haar nagels, begin dan met het knippen van één nagel per keer. Beloon je kat na het knippen van elke nagel met een lekker hapje.
  • Als je kat bang is voor het knippen van zijn of haar nagels, kan je proberen om een kattentrimster of dierenartsassistent het te laten doen.

Andere mogelijkheden voor het verzorgen van kattennagels

Naast het knippen van de nagels, kun je ook kiezen voor een andere manier om de nagels van je kat te verzorgen. Zo kun je de nagels van je kat ook vijlen. Dit is een minder pijnlijke manier dan knippen, maar het kan ook langer duren.
Een andere mogelijkheid is om je kat een krabpaal of krabplank aan te bieden. Op deze manier kan je kat zijn of haar nagels op een natuurlijke manier afslijten.

Verzorgen van de nagels van je kat is belangrijk

Het verzorgen van de kattennagels is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je kat. Het is belangrijk om de nagels regelmatig te knippen of te vijlen, zodat ze niet te lang worden. Te lange nagels kunnen ingroeien, wat pijnlijk kan zijn voor je kat.

Als je de nagels van je kat gaat knippen, is het belangrijk om dit voorzichtig te doen. Let op dat je niet in het levende deel van de nagel knipt. Als je per ongeluk in het levende deel van de nagel hebt geknipt, stop dan met knippen en druk op de wond met een wattenstaafje met wat bloedstelpend middel.
Je kunt ook kiezen voor een andere manier om de nagels van je kat te verzorgen, zoals vijlen of het aanbieden van een krabpaal of krabplank.