Een liggende kat met speelgoed naast zich

Praktische gids voor katten accessoires: Alles wat je nodig hebt voor een gelukkige kat

Ben jij een trotse kattenbezitter die graag goed voor je geliefde kat zorgt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Of je nu een nieuwe kitten hebt of al jarenlang geniet van je kat, de juiste spullen voor je kat zijn essentieel voor zijn of haar welzijn en geluk.

Bij Dierentijd begrijpen we dat de zorg voor je kat een passie is. Daarom hebben we deze uitgebreide gids samengesteld, die alle essentiële katten accessoires en benodigdheden voor je kat behandelt. Of het nu gaat om comfortabele slaapplekken, voedzame kattenvoeding, leuk speelgoed of praktische reisspullen – we bespreken alles wat je moet weten om je kat een gezond en gelukkig leven te bieden.

 


“In 2022 had ongeveer 24,5% van de Nederlandse huishoudens één of meerdere katten als huisdier. Dit komt neer op ongeveer 2,7 miljoen katten in Nederland.”


 

Lees verder om te ontdekken welke kattenbenodigdheden onmisbaar zijn, hoe je de beste keuzes maakt voor jouw kat, en waar je op moet letten bij het aanschaffen van de juiste accessoires. Met deze gids zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent om je kat de best mogelijke zorg te geven.

Inhoudsopgave

Essentiële kattenspullen: De basisuitrusting voor je geliefde kattenvriend

De favoriete slaapplek van je kat

Wat is goed kattenvoer?

Speelgoed voor je nieuwsgierige kat

Een belangrijke plek voor je kat: de kattenbak!

Katten houden van krabben

Kattenverzorging voor glanzende vachten en stralende katten

Een plek om te eten en drinken

Reizen met je kat

Binnen of buiten kat

Investeer in de juiste katten accessoires voor het welzijn van je kat

Essentiële accessoires voor katten: De basisuitrusting voor je geliefde kattenvriend

 

In deze gids staan we stil bij de basisbenodigdheden die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je harige kattenvriend een gelukkig en gezond leven leidt. Deze onmisbare kattenspullen zijn cruciaal voor elke kattenbezitter en bieden een stevige basis voor de zorg en het welzijn van je huisdier. Van huisvesting tot voeding, en van speelgoed tot verzorging, laten we samen ontdekken welke items onmisbaar zijn voor het leven met je trouwe kattenvriendje.

 


“In Nederland wordt gemiddeld zo’n 500 euro per jaar per kat uitgegeven aan voedsel, accessoires en medische zorg.”


 

De favoriete slaapplek van je kat

Katten slapen veel, soms wel 16 uur per dag! Niets is zo belangrijk voor een kat als een comfortabele slaapplek. Katten zijn meesters in het vinden van de perfecte plek om te rusten, en hun favoriete slaapplek voldoet aan een paar belangrijke criteria. Allereerst houden katten van warme en knusse plekjes. Of het nu gaat om een zachte kattenmand, een deken op de vensterbank, of zelfs een kartonnen doos, zolang het warm en veilig aanvoelt, zal je kat er graag in dutten. Een kattenhangmat aan de verwarming vinden veel katten heel fijn.

Daarnaast geven katten de voorkeur aan plekken waar ze een goed overzicht hebben van hun omgeving. Hooggelegen plekken, zoals de bovenkant van een kast of een speciale kattentoren, zijn vaak favoriet omdat ze een gevoel van veiligheid en controle bieden. Hier kunnen ze ongestoord slapen terwijl ze hun territorium in de gaten houden.

Tot slot is het belangrijk dat de slaapplek van je kat schoon en vrij van stressfactoren is. Een rustige hoek zonder veel lawaai of drukte zorgt ervoor dat je kat zich volledig kan ontspannen. Door te zorgen voor een fijne slaapplek, geef je je kat de rust die hij nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven.

Een kat die met zijn hoofd over de rand van een kattenmand ligt

Wat is goed kattenvoer?

Katten zijn van nature vleeseters en hebben veel dierlijke eiwitten nodig. Zonder deze essentiële voedingsstoffen kunnen hun organen, zoals het hart en de ogen, schade oplopen. Hoewel sommige mensen hun katten een veganistisch dieet proberen te geven, is dit niet gezond voor katten. Vlees is gewoon noodzakelijk voor ze. Het beste kattenvoer bestaat voor minstens een kwart uit eiwitten en bevat daarnaast vetten, een beetje koolhydraten, vitaminen en mineralen.

Omdat katten van nature jagers zijn, zijn ze gewend om hun voedsel te verscheuren in plaats van te kauwen. Daarom eten ze vaak liever zacht voer dan harde brokjes. Natvoer is dan ook populair, maar het bevat vaak minder voedingswaarde per gram dan droogvoer. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen nat- en droogvoer om aan alle voedingsbehoeften van je kat te voldoen.

Katten zijn ook erg gevoelig voor geuren. Ze kunnen aan de geur vaak al herkennen of voedsel goed voor ze is. Ook de temperatuur van het voedsel speelt een rol: katten eten het liefst voedsel dat rond de 35 graden Celsius is, wat de temperatuur van een vers gedode prooi nabootst. Dit maakt het eten aantrekkelijker voor ze.

Hoewel katten van variatie in hun eten houden, moet dit niet te veel afwijken van wat ze gewend zijn. Voer nieuwe diëten geleidelijk in om te voorkomen dat je kat gestrest raakt of spijsverteringsproblemen krijgt. Als je kat speciaal dieetvoer nodig heeft, bijvoorbeeld hypoallergeen of nierdieet, doe dit dan stap voor stap.

Overvoeding en Ondergewicht

Katten eten meestal niet meer dan ze nodig hebben, maar overgewicht kan een probleem worden als ze te veel en te vaak gevoerd worden. Let goed op tekenen van overgewicht en pas de porties indien nodig aan. Stressfactoren zoals lawaai, pijn, nieuwe huisgenoten of veranderingen in de omgeving kunnen de eetlust van katten verminderen. Ook hun leeftijd en seksuele activiteit hebben invloed op hun eetgedrag. Om je kat te stimuleren te eten, kun je het voer even opwarmen of vervangen als het te lang heeft gestaan en niet meer aantrekkelijk ruikt.

Tips voor Gezonde Voeding

 • Kwaliteit boven Kwantiteit: Kies voer met veel dierlijke eiwitten.
 • Regelmaat: Voer je kat op vaste tijden.
 • Hydratatie: Zorg altijd voor vers water, vooral als je kat veel droogvoer eet.
 • Voorkom Stress: Houd veranderingen in omgeving en routine zo klein mogelijk.

Door deze tips te volgen, help je je kat aan een gezond en gelukkig leven met de juiste voeding!

 

kat met kattenvoer op de grond

 


Katten hebben meer dan 100 verschillende geluiden, terwijl honden er slechts ongeveer 10 hebben. Ze gebruiken deze geluiden om met mensen en andere katten te communiceren.


 

Speelgoed voor je nieuwsgierige kat

Katten zijn van nature speels en nieuwsgierig. Het juiste speelgoed vermaakt ze  en voorkomt verveling.

Katten hebben de neiging om speeltjes te waarderen die kapot kunnen gaan. Dit komt omdat ze instinctief een prooi in stukken bijten.. Katten vinden speeltjes in de vorm van muizen, met (nep)vacht, veren en/of pootjes vaak het meest interessant, zelfs als ze nog nooit hebben gejaagd. De veranderde structuur prikkelt hun jachtinstinct, ongeacht of het een echte muis of een speelgoedexemplaar is

Leuke speeltjes

 • Laserpointers: Perfect voor het stimuleren van de jachtinstincten van je kat. Zorg ervoor dat je de laser niet direct in de ogen van je kat schijnt.
 • Verenstokjes: Geweldig voor interactieve speeltijd. Je kat zal dol zijn op het najagen van de bewegende veertjes.
 • Muisjes en Balletjes: Klein speelgoed dat je kat zelf kan verkennen. Speelgoed met kattenkruid (catnip) kan extra aantrekkelijk zijn.

Samen spelen versterkt de band tussen jou en je kat, en het is een geweldige manier om hun natuurlijke instincten te stimuleren. Gebruik hengelspeeltjes of gooi balletjes zodat je kat kan jagen en spelen.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je kat actief blijft en plezier heeft, terwijl ze tegelijkertijd hun jachtinstinct en fysieke conditie behouden.

 

Kat met kattenspeelgoed in zijn bek

Een belangrijke plek voor je kat: de kattenbak!

Een schone en frisse kattenbak is belangrijk voor het welzijn van je kat. Katten zijn van nature hele hygiënische dieren die hun behoeftes het liefste steeds op een nieuwe plek doen. Hier zijn wat handige tips om ervoor te zorgen dat jouw kattenbak aan de normen van je kat voldoet:

Bij het kiezen van een kattenbak is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van je kat. Overweeg of je kat de voorkeur geeft aan privacy met een gesloten bak of liever een open bak heeft voor meer toegankelijkheid. Daarnaast kan een zelfreinigende kattenbak een goede keuze zijn voor drukke eigenaren, omdat deze het schoonmaken vergemakkelijkt en een constante hygiëne garandeert.

Het dagelijks schoonmaken van de kattenbak is belangrijk om een frisse omgeving te behouden. Zorg voor minstens één kattenbak per kat, plus een extra, om territoriale conflicten te voorkomen en je kat keuzes te geven.

Plaats de kattenbak op een rustige plek en vermijd drukke looproutes. Houd ook rekening met de afstand tot de eet- en drinkplaatsen van je kat om hun natuurlijke afkeer van het mengen van eten en afval te respecteren.

Kies een kattenbakvulling die klonten vormt en geurtjes neutraliseert voor een gemakkelijke reiniging en een frisse geur.

Leer de signalen van je kat herkennen om eventuele problemen snel op te lossen. Let op tekenen dat je kat ontevreden is met de kattenbak, zoals overmatig rondlopen zonder te plassen, frequente urinatie of miauwen tijdens het plassen.

Met deze tips en trucs zorg je ervoor dat je kat altijd een schone, frisse kattenbak heeft, wat zorgt voor een gelukkige en tevreden kat én baasje!

kat die van een kattenbak af stapt

Katten houden van krabben

 • Je hebt het misschien gemerkt: katten houden van krabben! Het is niet alleen goed voor hun nagels, maar het helpt hen ook om stress kwijt te raken en hun territorium af te bakenen. Maar als ze geen geschikte plek hebben om te krabben, kunnen je meubels de dupe worden. Daar komen de krabpalen om de hoek kijken!Krabpalen zijn als een soort kattenhemel. Ze geven je harige vriend een perfecte plek om te krabben, zonder dat jouw bank eronder lijdt. Bovendien zijn ze geweldig om op te rekken en te spelen, wat goed is voor hun gezondheid en humeur.

  Als je een krabpaal kiest, denk dan aan waar je kat van houdt. Sommige katten krabben graag verticaal, anderen geven de voorkeur aan horizontaal. Zorg er ook voor dat de paal stevig is, zodat je kat zich veilig voelt tijdens het krabben.

  Dus, met een goede krabpaal in huis, geef je je kat de perfecte plek om te krabben, terwijl je je meubels beschermt en jullie band versterkt. Het is een win-win voor iedereen!

  Tips voor een goede krabpaal of krabmeubel

  • Verticale en horizontale krabpalen: Zorg voor een combinatie van verticale en horizontale om aan de verschillende krabbehoeften van je kat te voldoen.
  • Zorg ervoor dat de krabpaal stevig is en niet omvalt.
  • Krabmeubels met verstopplekjes: Veelzijdige meubels die niet alleen krab oppervlakken bieden maar ook schuilplaatsen en klimgebieden.
  • Kattenbomen: Ideaal voor klimmen, slapen en krabben. Zorg voor een stevige basis en diverse niveaus.

 

kat die op een krabpaal ligt

 


De oudste bekende kat ter wereld heette Creme Puff en leefde tot de respectabele leeftijd van 38 jaar en 3 dagen.


 

Kattenverzorging voor glanzende vachten en stralende katten

Je kat verzorgen is net zo belangrijk als knuffelen! Het houdt je pluizige vriend gezond en gelukkig. Hier zijn wat tips voor een glanzende vacht, nette nagels en een stralende glimlach:

Laten we beginnen met de vacht! Voor sommige katten is dit hun kroonjuweel, dus een beetje liefdevolle verzorging doet wonderen. Borstel regelmatig je kat om haarballen en klitten te verminderen en de vacht gezond te houden. En vergeet niet, een beetje kattenshampoo kan helpen om die vacht extra glanzend te maken!

Nu de nagels. De meeste katten houden hun nagels zelf goed bij, maar af en toe kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Zorg voor een krabmeubel waar ze hun nagels aan kunnen slijpen. Als je merkt dat de nagels te lang worden, kun je ze voorzichtig knippen met een speciale kattennagelschaar. Neem hier de tijd voor en wacht tot je kat lekker ontspannen is.

En dan hebben we de tandjes! Ja, ook katten hebben gebitsverzorging nodig. Een goede mondhygiëne kan tandproblemen voorkomen. Gebruik een verzorgingsspray om tandplak en tandsteen te verminderen en de adem van je kat fris te houden. Het is een kleine moeite, maar het kan veel leed voorkomen!

Last but not least, vlooien en teken. Die vervelende beestjes zijn helaas het hele jaar door actief. Bescherm je kat met een effectief anti-vlooien- en tekenmiddel. Er zijn verschillende opties beschikbaar, van druppels tot sprays en shampoos. Kies er een die bij jou en je kat past en vergeet niet om regelmatig te behandelen.

Met deze simpele stappen houd je je kat gezond en gelukkig, en dat is toch het belangrijkste!

 

kat die geborsteld wordt door zijn baasje

Een plek om te eten en drinken

Je komt thuis na een lange dag en je lieve kat wacht op je, miauwend om haar favoriete maaltijd. Je wilt haar natuurlijk alleen het beste geven, dus je zorgt voor de perfecte voer- en drinkbakjes.

In onze zoektocht naar het beste voor onze pluizige vrienden, ontdekken we dat roestvrijstalen of keramische bakjes ideaal zijn. Ze zijn niet alleen hygiënisch, maar ook gemakkelijk schoon te maken. Plastic bakjes kunnen namelijk bacteriën vasthouden, dus die vermijden we liever.

Maar het draait niet alleen om eten! Hydratatie is net zo belangrijk voor katten. Zorg daarom altijd voor een schone waterbak, gevuld met vers, koud water. En wist je dat katten dol zijn op stromend water? Overweeg daarom een leuke drinkfontein om ze te helpen meer te drinken en gezond te blijven.

Maar het vinden van de perfecte plek voor de eet- en drinkbakjes is ook belangrijk. Je kat moet zich op haar gemak voelen tijdens het eten en drinken, dus plaats de bakjes op een rustige plek, weg van haar kattenbak.

Eet of drinkt je kat te veel of te weinig en maak je je zorgen? Raadpleeg dan een dierenarts.

 

Kat die water drinkt uit een waterbak

 


De Japanse eilandstad Tashirojima staat bekend als “katteneiland” omdat het meer katten dan mensen heeft. Deze katten worden beschouwd als brengers van geluk en worden met groot respect behandeld.


 

Reizen met je kat

Veilig en comfortabel reizen met je kat is van essentieel belang, vooral als je naar de dierenarts gaat of in geval van nood. Daarom is een goede katten transportbox onmisbaar

Maar wat maakt een transportbox nou echt geschikt voor veilig vervoer? Allereerst moet de mand afgesloten kunnen worden en zo min mogelijk openingen hebben, zodat je kat zich veilig voelt. De grootte moet comfortabel zijn voor je kat, maar niet zo groot dat het dier kan omvallen. Een opening aan de bovenkant maakt het gemakkelijk om je kat erin te laten zakken.

Als je met de auto reist, plaats de reismand dan op een veilige plek, bijvoorbeeld op de grond achter de bestuurdersstoel, of zet hem vast met een veiligheidsgordel. Op de fiets? Zorg ervoor dat de mand stevig aan de bagagedrager is bevestigd. Een absorberende ondergrond en een vertrouwd ruikend dekentje maken de reis comfortabeler voor je kat.

Belangrijk is dat je kat van tevoren gewend raakt aan de reismand. Laat hem een paar dagen open in de huiskamer staan, zodat je kat kan wennen aan de nieuwe omgeving. Mocht je kat gestrest raken tijdens de reis, praat dan rustig tegen haar of speel rustgevende muziek af. En vergeet niet: paniek is niet nodig, blijf rustig en kalm, zo houd je de stress voor jullie beiden onder controle.

 

een kat in een rugzak bij iemand op de rug

Binnen of buiten kat

Binnen of buiten laten? Het is een dilemma waar veel katteneigenaren mee worstelen. Het buiten laten van je kat heeft zeker voordelen: het sluit aan bij het natuurlijke gedrag van de kat, die graag jaagt, zijn territorium afbakent en sociale interactie heeft met andere katten. Maar er zijn ook nadelen. De buitenwereld kan gevaarlijk zijn, met name door verkeer, en er zijn zorgen over het effect van kattenjacht op de vogelstand, vooral in kwetsbare gebieden.

Het is belangrijk om naar je eigen omgeving te kijken. Woon je bijvoorbeeld in een drukke stad, nabij een snelweg of in de buurt van beschermde natuurgebieden? Als dat zo is, is het misschien verstandig om na te denken over manieren om je kat op een veilige manier naar buiten te laten. Dit kan bijvoorbeeld door een afgesloten tuin of een kattenren te creëren. Als je je zorgen maakt over de invloed van je kat op de vogelpopulatie, kun je overwegen om je kat ‘s nachts binnen te houden, vooral tijdens het broedseizoen.

Wanneer je kat naar buiten mag kan een kattenluik een handig middel zijn, zodat je kat zelf naar binnen en naar buiten kan.

Het belangrijkste is om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij zowel de behoeften van je kat als de veiligheid van de omgeving.

Kitten die buiten door het gras loopt

Investeer in de juiste katten accessoires voor het welzijn van je kat

Met de passende spullen voor je kat zet je de juiste stappen naar een gelukkig en gezond leven. Of je nu net een schattige kitten hebt verwelkomd of al lange tijd van je kattenvriend geniet, deze handleiding staat voor je klaar om de juiste keuzes te maken voor je pluizige metgezel. Van het creëren van een comfortabel thuis tot het kiezen van het juiste voer, speelgoed en verzorgingsproducten, deze allesomvattende gids bereidt je voor om je kat de liefdevolle zorg te bieden die ze verdienen. Happy cat parenting!